Tvrtka Croatian Tax Tab Ltd. razvila je i pustila u rad web servis www.kapitalnadobit.hr koji bi trebao olakšati i ubrzati prijavu poreza na kapitalnu dobit. Iza servisa stoje stručnjaci iz tvrtke Koios.

Država je novu poreznu obvezu zakomplicirala prijavom putem zahtjevnog obrasca JOPPD (sadrži 19 stranica s objašnjenjima). Novi alat online nudi dvije mogućnosti rješavanja tog problema. Za 25 kuna će vam ispuniti taj obrazac i uplatnicu, dok za 50 kuna možete dobiti naprednu uslugu – obradu svih transakcija radi određivanja osnovice temeljem koje će biti ispunjen JOPPD i uplatnica te izradu pratećeg izvještaja.

Za korištenje se morate registrirati, tako što ćete ostaviti e-mail ili se prijaviti putem Facebooka, Google+ ili Microsofta.

Po registraciji morat ćete unijeti ime, prezime, OIB, način isplate dobiti, adresu te odgovoriti na pitanje jeste li u prošloj godini ostvarili kapitalne dobitke iz inozemstva.

Potom će od vas tražiti podatke nužne za izračun osnovnice i transakcije. Možete odabrati isplatitelja iz Hrvatske i inozemstva s popisa.

Prema rezultatima ankete koje je kapitalnadobit.hr proveo u suradnji s drugim web sajtovima, u kojoj je sudjelovalo 3.505 ispitanika, 77% ne zna što je potrebno napraviti da bi se ispunila porezna obveza i kako se porez prijavljuje.

Prema podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) dionicama je u 2016. trgovalo oko 21 tisuća fizičkih osoba. Predstavnici društava za upravljanje investicijskim fondovima procjenjuju kako je oko 80 tisuća njihovih ulagača u obvezi platiti novi porez.

„Budući da je fizičkim osobama i dalje praktički nemoguće prijaviti porez digitalnim putem, unatoč svim najavama u proteklih petnaestak godina, razvojem ovog servisa željeli smo pomoći velikom broju građana koji će se naći u novoj obvezi.

Iza servisa stoji složen sustav koji građanima pomaže da brzo i sigurno dobiju ispunjen obrazac JOPPD, kao i bankovnu uplatnicu s točnim brojem računa za uplatu i pozivom na broj.

Vjerujemo da je ova usluga ujedno i dobar pokazatelj kako bi trebale izgledati moderne usluge u financijskom sektoru koje su namijenjene najširoj populaciji građana“, kaže Stjepan Pavlek, direktor tvrtke Croatian Tax Tab Ltd. (stoji lijevo na uvodnoj fotografiji).

Podijeli
Prethodni članakBesplatna edukacija starijih građana o korištenju interneta
Sljedeći članakTasty: kratko i slasno

Slobodni novinar, dizajner igara. U novinarstvu dulje od 25 godina. Dobitnik nagrade”SAP ICT Journalist Prize Božo Težak” kao najbolji ICT novinar za 2011. godinu. Stalni suradnik tportala. Igre radi kao suosnivač i član kolektiva Terrible Creations.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here