Sve brže prihvaćamo novi standard USB-C, i navikavamo se na njegove prednosti – ponajprije na to što se ne može krivo okrenuti, jer su gornja i donja strana iste – ali njih ima još. USB-C kabel najčešće koristimo za napajanje (mobitela), i pritom je svejedno kako ga okrenemo, jer napajanje može ići dvosmjerno. Western Digital je prvi iskoristio tu činjenicu i ponudio vanjski tvrdi disk koji ne samo da se može napajati preko USB-C kabela (kao mobitel), nego taj isti kabel može iskoristiti da „napoji“ laptop strujom.

Disk koji nudi tu mogućnost zove se G-Drive USB-C i dolazi iz WD-ove tvrtke G-Technology, koja nudi proizvode za profesionalce. Ovaj je disk ipak po cijeni dostupan i neprofesionalcima, zahtjevnijim korisnicima koji naprosto žele uređaj kojim mogu prebaciti veću količinu podataka i onda kada im utičnica nije pri ruci (a sada više ne moraju brinuti hoće li to uspjeti napraviti prije nego što „iscuri“ baterija prijenosnika).

Dakako, ni ovaj disk nije svemoćan: snaga mu je 45 Watti, što je dovoljno da „do vrha“ napuni MacBook (disk dolazi formatiran za Mac OS – za Windowse ćete ga morati sami preformatirati) ali ne i Mac Book Pro, ili iole snažnija Windows računala. Svejedno, dobro će doći da im dopuni bateriju.

G-Drive USB-C na matično, američko tržište stiže prije ljeta, po cijeni od 199 dolara za najmanju verziju od 4 TB, odnosno 350 ili 450 dolara za verziju od 8/10 terabajta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.