Nekoć davno, dok su kamere mobitela bile loše, mobilne mreže spore i skupe, a riječ selfie nije ni postojala, s godišnjeg smo obitelji i prijateljima slali papirnate razglednice. Napretkom mobilne tehnologije i ubrzavanjem naših života one su prilično zastarjele – i zato su sad retro i zanimljive. I možemo ih slati pomoću upravo te moderne tehnologije koja ih je skoro uništila.

Naime, danas postoje servisi koji nam omogućuju da na računalu ili mobitelu sami (i od svojih fotografija) kreiramo razglednicu, koja se potom ispisuje i šalje na kućnu adresu primatelja.

Osim što je potpuno u skladu s našim digitalnim načinom života, ovakva usluga ukida jednu od glavnih mana razglednica s kioska – nemogućnost personalizacije. Slika sinjeg mora ima mnogo veću emocionalnu vrijednost ako ste na njoj vi, a isto vrijedi i za sliku smokve koju ste sami lani zasadili u vrtu vikendice.

Na primjeru mobilne aplikacije jednog od najpopularnijih servisa tog tipa, MyPostcard, pokazat ćemo kako je jednostavno napraviti i poslati takvu originalnu razglednicu.

MyPostcard

Slanje razglednica

MyPostcard je djelo njemačkih programera (dakako, aplikacija je dostupna i na engleskom) a slanje vaših fotografija u obliku razglednice naplaćuje 1,99 eura, zajedno s poštarinom, bez obzira na to u koji (za)kutak svijeta ju šaljete.

Nakon ulaska u aplikaciju birate želite li poslati razglednicu, čestitku, fotografiju ili darovnu karticu. Sad šaljemo razglednicu, pa ćemo odabrati Send postcard.

MyPostcard

Potom biramo stil svoje razglednice, koliko će fotografija na njoj biti i kako će biti raspoređene. Mi samo izabrali razglednicu s četiri jednake slike.

(Na vrhu svakog ekrana navedeno je na kojem ste koraku, što će vam jako olakšati snalaženje u sučelju.)

MyPostcard

Za odabrani stil razglednice sad prvo moramo odabrati slike, a to radimo tako da pritišćemo polje po polje.

MyPostcard

Kad pritisnemo pojedino polje, izabiremo željenu sliku iz galerije u mobitelu ili s Instagrama, ili je tek tada idemo snimiti pritiskom na Camera.

MyPostcard

Nakon što smo sliku stavili na njeno mjesto, korištenjem trake na vrhu ekrana možemo je rezati, premještati, zumirati itd. Pritiskom na kvačicu u gornjem desnom kutu potvrđujemo da smo gotovi s uređivanjem.

MyPostcard

Sada za slike sa svoje razglednice možete odabrati nasumičan raspored (Shuffle), unijeti tekst i odrediti boju okvira. Mi samo želimo upisati tekst razglednice, pa smo pritisnuli Add text.

MyPostcard

Pri pisanju je moguće koristiti različite fontove, ali emotikoni nisu podržani. Pritiskom na kvačicu u gornjem desnom kutu potvrđujemo da smo gotovi s unosom teksta.

MyPostcard

Nakon unosa teksta pritisnemo Address da bismo unijeli adresu primatelja.

MyPostcard

Moguće je kreirati kontakt, izvesti ga iz adresara u mobitelu i prijatelja pitati za adresu.

Pritiskom na ikonu u traci na dnu razglednicu je moguće još jednom vidjeti s obje strane (a za obrtanje služi simbol ruke).

Nije teško pogoditi da slijedi pritisak na ikonu papirnatog aviona u donjem desnom kutu.

MyPostcard

Sljedeći ekran donosi sve informacije o slanju. Izabirete veličinu razglednice, odlučujete želite li omotnicu itd. Kad ste sa svim tim gotovi, pritisnete Checkout. Ako niste još skroz sigurni da razglednicu želite poslati, spremite je pritiskom na Save draft.

MyPostcard

2 Komentari

    • Da, postoji i HP-ova aplikacija engleskog imena, ali ona zasad nema neke naprednije mogućnosti: korištenje više slika, izbor fonta, uvoz slike s Instagrama itd. Smisao teksta bio je pokazati koje sve mogućnosti imaju aplikacije ovog tipa.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.