U svijetu računala nema dugotrajnijeg i utjecajnijeg savezništva nego što je Wintel: neslužbene alijansa Intela (procesori) i Microsofta (Windowsi). Pa ipak, Microsoft je u posljednje vrijeme nekoliko puta pokušao pronaći novog hardverskog partnera. Posljednji pokušaj, s posebnom verzijom Windowsa (RT) za ARM procesore, doživio je krah. Pa ipak, jučer su ti takozvani Always Connected PC-i uskrsli, uz pomoć Qualcomma.

Qualcomm, proizvođač Snapdragona, procesora koji pogone većinu najjačih smartfona, jučer je predstavio najnoviji model: Snapdragon 835, koji će vjerojatno pogoniti slijedeću generaciju vrhunskih smartfona, ali i – PC-a. Jučer su predstavljena dva takva modela: HP-ov Envy x2 i Asus NovaGo, a slijedećeg će im se mjeseca pridružiti i treći veliki proizvođač PC-a, Lenovo.

Te će PC-e pokretati Windowsi 10, ali ne u nesretnoj RT verziji, nego u „običnoj“. Da zbrka bude veća, prva dva modela pokretat će Windows 10 S, „okrljaštenu“ verziju Windowsa, ali navodno će se moći nadograditi na „normalne“ Windowse. Detalje o tome nemamo, jer Microsoft na svojim web stranicama nije objavio ni riječ o jučerašnjem predstavljanju. Zabranio Intel?

Nova platforma nudi nekoliko prednosti nad klasičnim PC-ima – a sve ih poznajemo iz svijeta mobitela. Prva je: dulji rad na baterije. Poput većine mobitela, ova nova računala ne morate puniti svaki dan: Qualcomm obećava 20-satni rad s jednim punjenjem. Druga je: always on – ne morate čekati da se Windowsi dignu; ovi bi se PC-i trebali „probuditi“ čim podignete poklopac. Treća je always connected: non-stop su spojeni na mrežu, poput mobitela – zato što i koriste mobilnu tehnologiju: LTE. Na 4G mrežu se spajaju pomoću Qulacommovog vlastitog čipa X16, a on podržava ne samo najbrže 4G veze nego i one koje se tek uvode – brzine do 1 Gb u sekundi.

HP Envy x2

Od dva nova modela, HP Envy x2 već poznajemo: predstavljen je lani. Nova verzija je izvana jednaka: ima 13,3″ zaslon, odvojivu tipkovnicu i e-olovku, no nova unutrašnjost daje mu veću mobilnost: nakon sat i pol punjenja, može izdržati video 20 sati videa ili mjesec dana stand-by rada (tijekom kojeg se ne prekida veza s internetom, pa će vas svi e-mailovi dočekate čim ga probudite). Cijena, međutim, još nije objavljena, kao ni točan datum izlaska na tržište.

Isto vrijedi i za Asus NovaGo, prvi prijenosnik koji je dizajniran specijalno za novu platformu. Hardverski detalji su slični kao kod HP-a – 13,3″ IPS zaslon Full HD razlučivosti (koji se može zakrenuti za 180°), e-olovka, UFS 2.0 memorija – ali kućište nije premium izrade, pa se očekuje i niža cijena: neslužbeno, početna cijena bit će mu 600 dolara na američkom tržištu.

ASUS NovaGo

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.