Samsung je danas, dan prije službenog otvaranja sajma Mobile World Congress 2018 u Barceloni predstavio svoj udarni ovogodišnji mobilni telefon: Samsung Galaxy S9(+).

Na prvi pogled, novi udarni model ne razlikuje se puno od lanjskog S8 – koji je uveo značajan novitet: Infinity Display, ekran koji zauzima gotovo čitavu prednju površinu. S9 je mrvicu manji (ali deblji) ali nudi isti ekran: 5,8″ odnosno 6,2″ na S9+ modelu, koji se ujedno razlikuje i po tome što dodaje drugu kameru straga: telefoto, također s optičkom stabilizacijom.

Straga, postoji jedna očita razlika: skener otiska prsta je premješten na praktičnije mjesto: na sredinu, ispod objektiva kamere.

Kameru smo već dvaput spomenuli – jer su glavni noviteti vezani upravo uz nju. Najveći je promjenjivi otvor blende: on može iznositi f/1.5 kada trebate nešto snimiti uz slabo osvjetljenje, ili se automatski prebaciti na f/2.4 kada je svjetlost dobra. Navikli smo na takve mogućnosti kod SLR fotoaparata, ali ovo je prvi mobitel koji ju nudi.

Još jedan apsolutni novitet u svijetu mobitela je Super slow-mo: snimanje usporenog videa. Nešto slično nudi i iPhone X – ali on snima 240 sličica u sekundi, a S9 četiri puta više: 960 sličica u sekundi.

AR Emoji je još jedan novitet kojim je S9 nadmašio iPhoneovu inovaciju. Za razliku od animiranih likova poput lisica ili robota, na S9 animirate likove koji se temelje na – vašem vlastitom licu. K tome, rezultat ne morate koristiti samo u softveru proizvođača, nego u bilo kojoj aplikaciji za komunikaciju – jer, vaš animirani lik možete spremiti kao standardni animirani GIF koji se može koristiti u bilo kojem softveru.

To su bile najkrupnije novosti, a sitnih poboljšanja ima puno više. Primjerice, Samsung obećava puno bolju kvalitetu zvuka iz stereo zvučnika koje je tunirao AKG (on proizvodi i priložene slušalice) a atmosferičnost zvuka je dodatno začinjena Dolby Atmos tehnologijom, koja osigurava i 360° zvuk.

Samsung je poboljšao oba sustava za identifikaciju kamerom – prepoznavanjem lica ili šarenice oka – s tim da sada možete koristiti oba sustava istodobno, za brže i sigurnije prepoznavanje. Poboljšan je i treći sustav prepoznavanja – skenerom otiskom prsta, sa stražnje strane: sada možete koristiti jedan prst za otključavanje mobitela, a neki drugi za pristup zaštićenim datotekama (kroz novi Knox 3.1).

Po običaju, Samsung se potrudio ponuditi i zanimljive dodatke te ekskluzivni softver. Od ovih prvih, najzanimljiviji je DeX, stalak koji omogućuje da S9 koristite kao računalo koje pogoni priključeni monitor, tipkovnicu i/ili miša – za igranje, uredske programe, multimediju na velikom ekranu… Novost je da pritom mobitel možete držati polegnutim – ne mora biti uspravan – a njegov ekran možete koristiti kao touchpad.

Od ekskluzivnog softvera, izdvaja se Samsung Max kojeg mogu koristiti i vlasnici starijih Samsungovih mobitela – a ne samo S9: može se preuzeti ovdje (besplatno, dakako). Samsung Max nije ništa drugo nego Opera Max – minimalno ušminkan u Samsungovo ruho – a to je, kako smo ocijenili, ponajbolja aplikacija za štednju mobilnog interneta (kompresirajući podatke, možete osigurati više interneta nego što vam omogućuje mobilna tarifa; k tome, osigurava više privatnosti uz VPN). Norveška Opera je u međuvremenu prešla u kineske ruke, a novi su vlasnici ispustili Operu Max, pa je priliku iskoristio Samsung…

S9(+) će se moći kupiti od 16. ožujka, ali cijena nije objavljena. Znaju se samo boje: Midnight Black, Titanium Gray, Coral Blue i potpuno nova Lilac Purple.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.