Facebook je ove godine primio puno kritika i udaraca zbog narušavanja privatnosti svojih korisnika, no nije jedina velika tehno kompanija koja se ‘igra’ s podacima korisnika. Istraga Associated Pressa otkrila je da mnogi servisi Googlea spremaju lokacijske podatke o korisnicima unatoč tome što su oni u postavkama izabrali upravo suprotno na svojim Android uređajima ili iPhoneima.

AP-ova saznanja potvrdili su i računalni stručnjaci s uglednog sveučilišta Princeton.

“Spremanje lokacijskih podataka je izravno kršenje izbora korisnika i to nije u redu. Ako već omogućavaš korisnicima da sami mogu ugasiti uslugu “Povijest lokacije”, onda to stvarno i trebaš i omogućiti”, izjavio je za AP Jonathan Mayer, informatičar s Princetona i bivši čelnik Američke državne komisije za komunikacije (FCC).

Princetonova ekipa potvrdila je AP-ovo otkriće na više Android uređaja.

Google većinom javlja korisnicima kada je potrebno uključenje praćenja lokacije za optimalno korištenje usluga poput Googleovih mapa. Te snimljene lokacije naknadno možete pratiti na “Timelineu”. S obzirom na to da je snimanje takvog kretanja ujedno i sigurnosni rizik, kompanija dopušta gašenje usluge povijesti lokacije i pritom u postavkama ističe “s ugašenom povijesti lokacije mjesta koja posjećujete neće biti spremljena”, no AP je pokazao da to nije uvijek tako i da neke Googleove aplikacije automatski spremaju lokacijske podatke i bez pitanja.

Iz Googlea pak javljaju da ne čine ništa krivo:

“Postoji više načina na koje Google može koristiti uslugu lociranja za poboljšanje iskustva korisnika. Pritom dajemo jasne opise tih naših alata i dajemo korisnicima kontrolu za njihovo uključivanje ili isključivanje pa i brisanje povijesti lokacija u bilo kojem trenutku”, stoji u Googleovom odgovoru AP-u.

No, mnogi nisu impresionirani Googleovim odgovorom. Korisnici su sve više svjesniji koliko njihovi privatni podaci mogu biti korišteni u neželjene svrhe – svakoga dana bombardirani su reklamama koje se često generiraju zahvaljujući algoritmima koji prate njihova ponašanja, preferencije, lokacije…

Hoće li i Google jednog skorog dana biti suočen sa saslušanjem u američkom Kongresu ili zastupnicima Europske unije?

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.