Po prvi put u povijesti, većina ljudi koristi PC aplikacije (i operacijski sustav) u starim verzijama, premda postoje besplatne nove inačice – samo ih treba skinuti. Jer, stare predstavljaju velik sigurnosni rizik…

Jedan od vodećih proizvođača antivirusnog softvera, Avast, redovito radi godišnje istraživanje, a najnovije, provedeno na čak 163 milijuna računala, pokazalo je kako je čak 55% svog softvera instaliranog na naša računala – u staroj verziji.

K tome, istraživanje je pokazalo kako je danas prosječan PC star punih šest godina, što je – kako podsjećaju u Avastu – trend kojeg je čelnik Intela Brian Krzanich predvidio još 2016. godine. Ipak, 62% korisnika tih (pra)starih PC-ova ih je nadogradilo na Windowse 10, a oni se vrte na 40% PC-a (vode Windowsi 7 sa 43%).

Međutim, ni Windowsi se ne nadograđuju: čak osam od deset PC-a vrti staru verziju Windowsa 10, 1803. Čak 15% onih koji koriste Windowse 7 također se nije potrudilo nadograditi na obnovljenu i sigurniju verziju SP1, a upravo je nevjerojatno da su Avastovci našli čak 15.000 računala koja rade na beta verziji Windowsa 7 – za koju ni nema nadogradnji.

Što se tiče hardvera, čak 63% računala je prijenosno. Najpopularniji brend je HP, najčešća memorijska konfiguracija je 4 GB (na više od 50% računala) a gotovo tri četvrtine procesora ima dvije jezgre. Samo 15% računala ima SSD, ali u Avastu podsjećaju da Statista predviđa da će se i to promijeniti, jer u 2021. godini će se više računala isporučivati sa SSD-om nego s klasičnim tvrdim diskom.

Vratimo se softveru: najpopularniji softver je Chrome, instaliran na čak 91% PC-a. Slijedi Acrobat Reader (61%) a ispodpolovični udio imaju WinRAR, najpopularniji ne-besplatni softver Microsoft Office te Mozilla Firefox, VLC Media Player i Skype.

Na top-ljestvici programa koji se ne koriste u najnovijim verzijama, prednjači jedan od najzloglasnijih: Adobe Shockwave. Ažuriranje na najnoviju verziju možete preuzeti ovdje, a to nije napravilo 96% ispitanika. Slijede, s više od 90% starih verzija, VLC Media Player, Skype, Java i 7-Zip – s tim da su starije verzije ova posljednja dva osobito poznate kao nesigurne: stoga svakako preuzmite nove verzije ovdje odnosno ovdje. Ili, poslušajte savjet Avasta i deinstalirajte Java Runtime (mi bismo dodali: i Shockwave) i, ako se uvjerite da sve radi, nemojte ni instalirati novu verziju.

Cijelo izvješće Avasta možete preuzeti ovdje (PDF dokument).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.