Povodom jučerašnjeg Dana sigurnijeg interneta, Google je izdao novi alat koji omogućuje da u njegovom web pregledniku Chrome provjerite jesu li neke od vaših zaporki ugrožene.

A uzrok tome nije svečarski: riječ je o tome da je na internet iscurila najveća kolekcija zaporki ikad; više o tome pisali smo ovdje, a u međuvremenu je izašla kolekcija broj dva koja, kako smo najavili nudi (za male novce) još više zaporki: preko milijarde. Ukupno je u opticaju više od dvije milijarde ukradenih zaporki – i to za male novce.

Google se uključio jer je nemali broj tih zaporki upravo za njegove usluge. No ako ste dopustili Googleu da ih sprema u web preglednik Chrome, on ih sad može i provjeriti. Dovoljno je da instalirate novi dodatak za Chrome Password Checkup i Chrome će vas upozoriti ako je vaša zaporka jedna od dvije milijarde „provaljenih“.

Dodatak je detaljnije opisan ovdje ali zapravo nema ništa kompliciranog što bi morali znati: sve se provodi automatski – i definitivno povećava sigurnost, pa zaslužuje našu preporuku.

Za dodatnu sigurnost, možete pokrenuti Googleovu Sigurnosnu provjeru.

Google, Security Checkup

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.